Fókuszban

Múltidéző

Az Illúziók Házában

Genet: A Balkon

Október 3-án mutatta be Genet-darabját a Maladype Színház Zsótér Sándor rendezésében. A Balkonnak ez az ötödik színrevitele magyar színpadon. Összeállításunkban az eddigi négy bemutatót tekintjük át.

Sándor L. István | 17. 10. 3.

Múltidéző

„Egyszerűen nem értettek meg."

Szép Ernő Vőlegényének előadásai

A Vőlegény ősbemutatója 1922-ben megbukott a Vígszínházban. 1960-as felújítása sem aratott különösebb sikert a Madách Színházban, de egy 1969-es főiskolai vizsgaelőadás – majd ennek 1973-as Madách színházi repríze – a darabra és a szerzőre irányította a figyelmet. Bár a Vőlegény újabb bemutatóira a 80-as évekig kellett várni, mára kétségtelenül ez a legtöbbet játszott Szép Ernő-darab.

Sándor L. István | 17. 09. 29.

Nekrológ

„Istennek, az utókornak, a kritikának..."?

Tarján Tamás (1949–2017)

Az első a döbbenet. Tarján Tamással folyamatos kapcsolatban lévő kollégák is döbbenten fogadták halálhírét. Az irodalmi, színházi, kulturális élet biztos pontjának gondoltuk őt, aki ott van minden színházi bemutatón, állandó résztvevője könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, konferenciáknak, és hetente jelennek meg újabb és újabb színházi és irodalmi kritikái, évente különféle tárgyú könyvei.

Sándor L. István | 17. 09. 28.

HETI AJÁNLÓ

Mit nézzünk a héten?

A hét 10 legfontosabb eseménye

Egész héten folytatódik a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokvium, díjkiosztással zárul a budapesti Gyerekszínházi Szemle, Egerben pedig stúdiószínházi fesztivál kezdődik. A CaFe Budapest kortárs művészeti fesztivál is tartogat fontos táncelőadásokat.

Ellenfény | 17. 10. 16.

HETI AJÁNLÓ

A hét 10 legfontosabb eseménye

2. rész - tánc- és színházi bemutók

Két egyedi mozgásvilágú koreográfus, Frenák Pál és, Fehér Ferenc táncbemutatói mellett színházi bemutatókat ajánlunk a hétre. Független előadások mellett (Alföldi Róbert rendezését az Átrium, Dömötör Tamás munkáját a Stúdió K-ban) vidéki és budapesti premiereket: Vinnai András új darabjának pécsi premierjét és az Örkény Színházban Mácsai Pál Shakespeare-rendezését.

Ellenfény | 17. 10. 11.

HETI AJÁNLÓ

A hét 10 legfontosabb eseménye

1. rész – fesztiválok, konferenciák

Fesztivál és konferencia hét lesz a következő. Egész héten zajlik a Gyermekszínházi Szemle, elkezdődik a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, illetve a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokvium. Fontos bábművészeti és irodalmi-dramaturgiai konferenciákat is figyelemmel követhetnek az érdeklődők.

Ellenfény | 17. 10. 8.

GYEREKSZÍNHÁZ

„Most már mozgatunk is"

Rövidzárlat – Kolibri Színház

Újabb (kis)kamaszoknak szóló előadást rendezett Vidovszky György. Ez is – akárcsak korábbi munkái közül a kettős:játék és a Cyber Cyrano – a fiataloknak a cyber világgal való kapcsolatáról szól. Azonban a hasonló téma ezúttal másfajta kérdésfelvetéshez vezet.

Sándor L. István | 17. 10. 6.