Fókuszban

Fókuszban

A bábszínház alkotóihoz

(és egy kicsit a közönséghez is) a Bábszínház világnapján

Ma van a Bábszínházi világnap. Ennek magyar üzenetét 2018-ban Fodor Tamás színész, rendező írta.

Fodor Tamás | 18. 03. 21.

Múltidéző

Egy élet a Vígszínházban

Tahi Tóth László (1944–2018)

Ha elmegy egy nagy színész – főleg ha a színpad volt az igazi otthona –, akkor azt kérdezzük, hogy mi az, amit a közös emlékezet képes megőrizni belőle. Hisz a színész a pillanat hőse, de az igazán fontos az, amit az időnek üzenni képes. Amit a kor emberéből saját magába sűrít. De ahogy múlik az idő, fakulnak a képek, előtérbe tolakodnak a későbbi benyomások, és eltakarják azt, amit megőriznünk kellene. Különösen érvényes ez egy olyan művészre, akinél a pályája fókusza a fiatalabb éveire esik.

Sándor L. István | 18. 02. 28.

Fókuszban

Élő emlékezet

Nánay István 80 éves

A magyar színházi élet egyik legnagyobb alakját – és egyúttal a színházi emlékezet egyik legjelesebb őrzőjét – köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Sándor L. István | 18. 02. 23.

Archívum/2017

Egy századnyi tornaóra

Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk – Jászai Mari Színház, Tatabánya

A huszadik század nagy részét tekinti át tíz osztálytárs sorsán keresztül a lengyel Tadeusz Słobodzianek darabja, A mi osztályunk. A 2008-ban írt művet itthon a Katona József Színház mutatta be 2011-ben. (1.) Később játszották magyarul a darabot Nagyváradon, Szombathelyen és Miskolcon. (2) A mi osztályunk legutóbbi bemutatóját a tatabányai Jászai Mari Színházban tartották Guelminó Sándor rendezésében.

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 18. 05. 5.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseményei

2. rész – A hétvége bemutatói

A hétvégi színházi bemutatókat (már eléggé megszokott módon) ismét a klasszikusok uralják. Ezúttal a Nyugat első nemzedéke és a velük egy generációba tartozó Molnár Ferenc került a középpontba. De azért látható lesz egy kortárs regény adaptációja is.

Ellenfény | 18. 04. 6.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseményei

1. rész – Középpontban a kortárs dráma (és a kortárs tánc)

A héten a kortárs dráma került a középpontba. Nemcsak a pénteken Debrecenben kezdődő DESZKA fesztivál miatt, hanem több bemutató, vendégjáték okán is. Ezek mellett két kortárs táncbemutatóra hívjuk fel a figyelmet.

Ellenfény | 18. 04. 4.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseményei

2. rész – Újragondolt klasszikusok és egy kortárs táncest

Több figyelemre méltó színházi bemutató lesz a hétvégén. Premiert tartanak az Örkény Színházban, a Magyar Színházban, Budaörsön, Szombathelyen, Miskolcon, Szegeden. Ezek közül néhány klasszikus darabból kiinduló előadásra hívjuk fel a figyelmet, valamint egy kortárs táncestet ajánnlunk.

Ellenfény | 18. 03. 22.