Fókuszban

Múltidéző

Időutazás a Kádár-korba

Sándor L. István: Repedések a rendszeren

Sándor L. István könyve – akárcsak ikertestvére, A Katona és kora. A kezdetek című kötet – időutazás a 70-es évek végének Magyarországára. Egy rég elmúlt, de sok szempontból máig velünk élő korszakba.

selinunte | 17. 05. 20.

Múltidéző

Színházi időkalauz

A Katona és kora. A kezdetek – Ellenfény könyvek, 2014

Ebben a könyvben 1981 decemberében megnyílik egy régi-új színház, a Katona József Színház, amelyről akkor még nem tudni, hogy a 80-as évek legfontosabb kulturális helyszíne lesz – a Katona.

Sándor L. István | 17. 05. 20.

Múltidéző

A Vígszínház és Ljubimov

Bűn és bűnhődés (1978)

Az 1977/78-as évad egyik legnagyobb eseménye az volt, hogy Ljubimov (1917-2014), a világhírű Taganka Színház alapító igazgatója a Vígszínházban dolgozott, és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényét állította színpadra.

Sándor L. István | 17. 05. 19.

Archívum/2016

„Mintha valóban ott történne..."

Kárpáti Péterrel beszélget Sándor L. István

Olvasópróba címmel indított kortárs drámaírókat bemutató portrébeszélgetéseket a Selinunte Kiadó az Írók Boltjában. A sorozat egyik estjén Sándor L. István vendége Kárpáti Péter volt. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett, továbbgondolt változatát közöljük.

Szűcs Mónika | 17. 08. 2.

Archívum/2016

A szerzői és a rendezői változat

Bartis Attila: Rendezés – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat; Vígszínház Házi Színpad

Bartis Attila a Vígszínház számára írta a Rendezés című darabját. Az ősbemutatóra mégis Marosvásárhelyen került sor, ahol a szerző maga állította színpadra a művét. Ebben az évadban azonban a Vígszínház is műsorra tűzte a darabot, a Házi Színpadon tartott bemutatót Szikszai Rémusz rendezte. Bartis Attila darabjáról és két előadásáról Mátyás Edina ír.

Mátyás Edina | 17. 08. 2.

Archívum/2016

Drámáról vitázva

Magyar dráma a 70-es évek végén

Bár Örkény István életműve az egyetlen, amely biztosan túlélte a 70-es éveket, mégis elmondható a korról, hogy gazdag, sokrétű drámairodalom bontakozott ki benne, amelyet élénk viták is kísértek. Sándor L. István tanulmánya

Sándor L. István | 17. 08. 2.

Archívum/2016

A láthatatlan ember

E. Bond: Széttört tál – Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

A maga nemében egyedülálló Tantermi Deszka sorozat alapozta meg a Széttört tál című Edward Bond-dráma nagyszínpadi bemutatóját a Hevesi Sándor Színházban. A színlapon ez áll: „Történet fiataloknak (is)". Ezúttal a hagyományos színház és a tanteremszínház határán. A történet ott ér véget, ahol a történetek elkezdődnek.

Ölbei Lívia | 17. 08. 2.