A múlt tükrei

Oidipusz – Bozsik Yvette Társulat

Ismét antik témát dolgozott fel Bozsik Yvette. Az Antigoné után újból olyan történet táncszínházi változatát készítette el, amelyet leginkább Szophoklész drámájából ismerünk. A Bozsik Yvette Társulat bemutatójának érdekessége, hogy a címszerepet maga a társulatvezető koreográfus alakítja.

Vazsó Vera | 17. 03. 16.

Ősi mítoszok, modern rítusok

Bartók-Sztravinszkij est – Közép-Európa Táncszínház

Bartók, Sztravinszkij, mítosz, rítus – ezek a Közép-Európa Táncszínház új, kétrészes estjének kulcsszavai. A KET idei évadában szinte az összes bemutató klasszikus zenére készül, ennek a sorozatnak volt első állomása az októberi premier.

Megyeri Léna | 17. 03. 2.

Opera táncszínpadon

Traviata - GG Tánc Eger és az Inversedance

Nem példa nélküli, mégis merész és különleges vállalkozás a Traviata adaptációja a GG Tánc Eger és az Inversedance koprodukciójában. Az előadás két felvonása ugyanis két különböző koreográfus: a két társulatvezető, sorrendben Topolánszky Tamás és Fodor Zoltán munkája.

Megyeri Léna | 16. 12. 30.

"Felforgatott" klasszikus

A hattyúk tava - Pécsi Balett

Bozsk Yvette és a Pécsi Balett találkozásából A hattyúk tava radikálisan újragondolt változata született meg. A darabban "az alapvető emberi érzelmek, a 21. század emberének önpusztító életmódja és a szabadság, tisztaság iránti vágya jelenik meg".

Megyeri Léna | 16. 04. 24.

Egy este a bolondokházában

Egyensúly – Győri Balett

Nem egyszerű feladat frappáns összefoglaló címet adni egy olyan balettestnek, amelyet több, különböző koreográfus által készített darabból áll; általában – nézőként és kritikusként is – elegánsan túl is lépünk a többnyire semmitmondó fantázianeveken.

Megyeri Léna | 16. 01. 23.

„Az ember csepp, az emberiség tenger"

Cseppkánon - Artus

A Cseppkánon igazi ünnepi bemutató: olyan nagyszabású tánc-színház (és koncert), amelyből nem sok akad az Artus harmincéves történetében. Goda Gábor és alkotótársai igyekeztek is kihasználni mindazt a lehetőséget, amit a Müpa színpada kínált, és egy gazdagon rétegzett, sokszínű, mégis letisztult hangzású, gondolatiságú és látványvilágú előadást teremtettek.

Szűcs Mónika | 16. 01. 5.

Belesűrítve magam egy pillanatba

Beszélgetés Goda Gáborral

Az Artus 30. születésnapjára készült el a Cseppkánon című előadás. A 2015. október 9-én bemutatott előadás azóta is műsoron van. Az Ellenfény hosszabb beszélgetést közölt az Artus alapítójával, az előadást rendezőjével, Goda Gáborral. Nemcsak személyes történetéről, az Artus 30 évéről kérdeztük, hanem a Cseppkánon születéséről is.

Szűcs Mónika | 16. 01. 5.

Tiltott pillantás

Orfeusz és Euridiké – Pécsi Balett

Mitológiai tájakon barangol az 55 éves Pécsi Balett az évad első budapesti premierjén. Az együttes a 2010-es A Jó és a Rossz kertjében és a 2014-es Beszélj hozzám után harmadik alkalommal dolgozott együtt Cameron McMillan koreográfussal. Az új-zélandi születésű, Angliában élő McMillan olyan neves együtteseknek koreografált már, mint a Rambert Dance Company, a Royal New Zealand Ballet vagy a Royal Ballet Flanders, az utóbbi két évben pedig a népszerű angol Ballet Boyz társulatának állandó munkatársa volt.

Megyeri Léna | 16. 01. 1.

Fémágon csüngenek

Birdie – Frenák Pál Társulat, Nemzeti Táncszínház

Frenák Pál legújabb bemutatója, a Birdie kísérlet arra, hogy a koreográfus jellegzetes és karakteres formanyelvét némiképp megújítsa, hogy a jól ismert és bejáratott jelrendszerrel új tartalmakat közvetítsen. A kísérlet sikeressége nem az előadás sikerültségének fokmérője.

Sándor Zita | 15. 06. 2.

Az emberi tényező

Az éjszaka csodái – Tünet Együttes

Az éjszaka csodái címmel április 16-án a Trafóban mutatta be legújabb hibridprodukcióját a Tünet Együttes. Az ihletet Weöres Sándor azonos című verse szolgáltatta. A Weöres költői világához méltó látvány megteremtésében Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek alkotásai segítik a társulatot.

Jenei Péter | 15. 05. 7.

Következetes sebezhetőség

A halandóság feltételei – HODWORKS

Hód Adrienn, a hazai és nemzetközi elismeréseket halmozó koreográfus, szeptemberben mutatta be legújabb darabját A halandóság feltételei címmel. A MU Színház színpadán életre kelő előadás a Pirkad talajáról indulva veszi górcső alá a fizikalitás és az érzelmek dinamikáját. Vállalása merész, de következetes és hiteles előadást szült.

András Felícia | 15. 03. 21.

Japántól a Megváltóig

A Nemzeti Filharmonikusok és a Szegedi Kortárs Balett a Művészetek Palotájában

A Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában 2011 óta rendszeresen készít olyan esteket, amelyben Richard Strauss Magyarországon még be nem mutatott vagy csak ritkán játszott zenés színpadi műveit állítja színpadra. Idén Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett volt a zenekar partnere a monumentális József-legenda előadásában.

Sárosi Emőke | 14. 11. 14.