Vidor fesztivál

Fejjel a falnak?

Vidor fesztivál, Nyíregyháza

Lassan véget ért az egyhetes kavalkád Nyíregyházán. A csütörtöki nagyszerű Muzsikás koncert másnapján belehallgathattunk a Ghymes jubileumi koncertjébe is. Péntek estére már csak egyetlen színházi előadás maradt: A fogadósnőt játszották nagyszínpadon. Novák Eszter Goldoni-rendezése - akárcsak az előző napi produkciók - nagyszerű lehetőségeket teremtett a színészek, elsősorban a főszereplők számára.

Sándor L. István | 08. 09. 7.

A színészek győztek

Vidor fesztivál, Nyíregyháza

Egy fesztivál végén, ahol zsűri van, és díjakat osztanak, mindenki azt kérdezi, hogy ki nyerte meg a fesztivált. Ezt a Vidor szombati díjkiosztása után nehéz egyértelműen megmondani. Az azonban egyértelművé vált, hogy a Vidor fesztivál színházi szekciója a zsűri számára is a színészekről szól. Ugyanis az előzetesen megszabott kategóriákat alaposan átírva jobbára a színpadi alakításokat jutalmazták.

Sándor L. István | 08. 09. 7.

Játszani

Vidor fesztivál, Nyíregyháza

Csütörtökön egyértelművé vált, hogy a Vidor fesztivál (ha csak a színházi programra gondolunk) alapvetően a színészekről szól. Csütörtökön a kamaraszínházban A szerelmes hal című produkciót játszották. A Kiss Csaba készítette Csehov-kanavász - nyilván az alapanyag nyitottsága okán is - remek játéklehetőséget teremtett három jó színésznek. Csütörtök este a Bunbury ment a nagyszínpadon. Oscar Wilde darabja most nem a mulatságos helyzetei miatt aratott sikert, hanem azért, mert Valló Péter igazi stílusjátékot készített belőle, amely mintha eleve a Radnóti Színház színészei számára íródott volna.

Sándor L. István, Szűcs Mónika | 08. 09. 6.

Mesélni

Vidor fesztivál, Nyíregyháza

A csütörtöki nap egy óvodás műsorral kezdődött számunkra: a Mustárház kertjében Boka Gábor mesélte újra a János vitézt. Ez a vállalkozás kísértetiesen hasonlított a Bábakalács előző nap látott produkciójára, amelyben A szomorú királykisasszony története volt a mesemondás tárgya. De a csütörtök délutáni gyerekelőadásban, Az egérmenyasszonyban (a kecskeméti Ciróka Bábszínház produkciójában) szintén erősebb volt a mese elbeszélése, mint megjelenítése.

Sándor L. István | 08. 09. 5.

A mulattatás és a játék

Vidor fesztivál, Nyíregyháza

Van egy jó hírem és egy rossz hírem a Vidor fesztivál hatodik napjáról. Melyikkel kezdjem? A rossz hír az, hogy az eddig látott legvitathatóbb ízlésű produkció aratta a legnagyobb sikert a nagyszínházi bemutatók közül. Az Új Színház által előadott Tisztújítást a közönség egy része felállva ünnepelte. A jó hír viszont az, hogy a KoMa társulat izgalmas, eredeti vállalkozása, a Plazma is osztatlan sikert aratott a kamarateremben.

Sándor L. István, Szűcs Mónika | 08. 09. 4.