Fókuszban

Fókuszban

A bábszínház alkotóihoz

(és egy kicsit a közönséghez is) a Bábszínház világnapján

Ma van a Bábszínházi világnap. Ennek magyar üzenetét 2018-ban Fodor Tamás színész, rendező írta.

Fodor Tamás | 18. 03. 21.

Múltidéző

Egy élet a Vígszínházban

Tahi Tóth László (1944–2018)

Ha elmegy egy nagy színész – főleg ha a színpad volt az igazi otthona –, akkor azt kérdezzük, hogy mi az, amit a közös emlékezet képes megőrizni belőle. Hisz a színész a pillanat hőse, de az igazán fontos az, amit az időnek üzenni képes. Amit a kor emberéből saját magába sűrít. De ahogy múlik az idő, fakulnak a képek, előtérbe tolakodnak a későbbi benyomások, és eltakarják azt, amit megőriznünk kellene. Különösen érvényes ez egy olyan művészre, akinél a pályája fókusza a fiatalabb éveire esik.

Sándor L. István | 18. 02. 28.

Fókuszban

Élő emlékezet

Nánay István 80 éves

A magyar színházi élet egyik legnagyobb alakját – és egyúttal a színházi emlékezet egyik legjelesebb őrzőjét – köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Sándor L. István | 18. 02. 23.

Archívum/2017

Két napra kizökkent idő

Simon Stephens: Harper Regan – Katona József Színház, Kamra

Egy kvázi kortárs történet után egy kortárs darabot állított színre a Katonában Székely Kriszta. Simon Stephens darabja, a Harper Regan folytatja, pontosabban ellenpontozza a rendezőnő előző munkáját, a Petra von Kantot. A rendezőnőnek ez az egyetlen katonabeli munkája, ami már nincs műsoron. Érdemes hát számba venni, hogy a színházi emlékezet számára mit őriz belőle a kritika.

Sándor L. István | 18. 10. 4.

Archívum/2017

„Szélcsendes öt perc a történelemben"

A kaukázusi krétakör a magyar színpadokon

A kaukázusi krétakör az egyik legnépszerűbb Bertolt Brecht-darab a magyar színpadokon, bár elég rapszodikus módon kerül műsorra: van, hogy hosszú évekig nem játsszák, máskor meg egyszerre több színház is bemutatja. Az alábbiakban a darab eddigi magyar színpadi történtét foglaljuk össze.

Kondorosi Zoltán | 18. 10. 4.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseménye

Magyarországi Bábszínházak Találkozója

14. alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, idén a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként.

Ellenfény | 18. 10. 3.

SZÍNHÁZ

Sorról sorra

Samuel Beckett: Szép napok – Katona József Színház, Sufni

Beckett darabját 2014 januárja óta játssza a Katona legkisebb játszóhelye. A Székely Kriszta rendezte előadás főszereplője Szirtes Ági, partnere Bezerédi Zoltán. Az előadáshoz új fordítást készített Dragomán György. Vele beszélgettünk.

Sándor L. István | 18. 07. 18.