Fókuszban

Múltidéző

Magyar Platonovok

A Csehov-dráma a magyar színpadokon

Az első magyar Platonovo(ka)t Horváth Jenő rendezte, az első nagy siker(eke)t Horvai István érte el a darabbal. Talán mindmáig a legjobb előadást Ascher Tamás rendezte belőle. De érdemes emlékezni Fodor Tamás, Telihay Péter, Rusznyák Gábor, illetve Ivo Krobot és Jurij Kordonszkij, majd Alföldi Róbert és Szász János rendezéseit is. És közben a számos remek színészi alakításra is emlékezhetünk – akár a címszerepben, akár a többi hasonlóképp izgalmas figurában.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Fókuszban

Platonov-problémák

Csehov első (vagy utolsó) darabja

Újra a Katonában (pontosabban most a Kamrában) kerül színre a Platonov. Csehov cím nélkül fennmaradt darabját a magyar színpadokon általában ezzel a címmel játsszák A Platonov egyszerre tekinthető a szerző első és utolsó drámájának, benne ott van Csehov drámai életművének minden fontos problémája.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Múltidéző

„A csalárd valóságból szerkesztett szilárd költészetet"

Az Othello a magyar színpadokon

Az egyik legtöbbet játszott Shakespeare-tragédia kerül színre Kecskeméten Rusznyák Gábor rendezésében. Ebből az alkalomból érdemes áttekinteni a darab magyar színpadi útját.

Bíró Kristóf | 19. 02. 24.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a héten?

Színház, tánc, irodalom

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház 35. születésnapját ünnepli egy fesztivállal. Két előadásban is látható a héten Sarah Kane Szétbombázva című darabja. Komáromban is bemutatják a Kabarét, Kertész Imre regénye kerül színpadara a Vígszínházban. Bata Rita Magyarországon is bemutatja legújabb darabját.

Ellenfény | 19. 04. 4.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a héten?

DESZKA fesztivál a debreceni Csokonai Színházban

Egész héten folytatódik a DESZKA fesztivál. A program ebben az évben is változatos. És sokféleségében mutatja azt is, hogy a kortárs drámának (vagy a kortárs előadásnak) hányfajta felfogása is létezik napjaink magyar színházában.

Ellenfény | 19. 04. 3.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseményei

Klasszikus drámák kortárs színpadon

Egy antik dráma sokféle feldolgozásából „összeállított" darabot rendez Budaörsön Alföldi Róbert. Antik témát feldolgozó Füst Milán darabot rendez Nagyváradon Hargitai Iván. Egy Shakespeare átiratot állít színpadra Miskolcon Mohácsi János. És hőskorszakának „klasszikusaiból" mutat be összeállítást a Közép-Európa Táncszínház. Egy 19. század végi drámából fizikai színház születik Szatmárnémetiben.

Ellenfény | 19. 03. 29.

HETI AJÁNLÓ

A hét legfontosabb eseményei

Kortárs drámaírók, kortárs bemutatók

Heti ajánlónk első részének középpontjában a kortárs dráma áll. Kortárs drámából készülő kortárs előadást mutat be a szabadkai Kosztolányi Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Indul a kortárs dráma jelenleg egyetlen fesztiválja, a debreceni DESZKA. És kortárs darabból tart bemutatót a zalaegerszegi Griff Bábszínház is.

Ellenfény | 19. 03. 28.