Fókuszban

Fókuszban

A bábszínház alkotóihoz

(és egy kicsit a közönséghez is) a Bábszínház világnapján

Ma van a Bábszínházi világnap. Ennek magyar üzenetét 2018-ban Fodor Tamás színész, rendező írta.

Fodor Tamás | 18. 03. 21.

Múltidéző

Egy élet a Vígszínházban

Tahi Tóth László (1944–2018)

Ha elmegy egy nagy színész – főleg ha a színpad volt az igazi otthona –, akkor azt kérdezzük, hogy mi az, amit a közös emlékezet képes megőrizni belőle. Hisz a színész a pillanat hőse, de az igazán fontos az, amit az időnek üzenni képes. Amit a kor emberéből saját magába sűrít. De ahogy múlik az idő, fakulnak a képek, előtérbe tolakodnak a későbbi benyomások, és eltakarják azt, amit megőriznünk kellene. Különösen érvényes ez egy olyan művészre, akinél a pályája fókusza a fiatalabb éveire esik.

Sándor L. István | 18. 02. 28.

Fókuszban

Élő emlékezet

Nánay István 80 éves

A magyar színházi élet egyik legnagyobb alakját – és egyúttal a színházi emlékezet egyik legjelesebb őrzőjét – köszöntjük 80. születésnapja alkalmából.

Sándor L. István | 18. 02. 23.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a héten?

Gyerek- és bábszínház, Kortárs tánc, kortárs dráma

A hét legfontosabb eseményei közül gyerek- és bábszínházi előadásokat, kortárs táncbemutatót és egy amerikai kortárs dráma újabb színrevitelét ajánljuk. Előadások Debrecenben, a Trafóban, a Kolibriben és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban.

Ellenfény | 18. 11. 14.

SZÍNHÁZ

Konformisták lázadása

Dömölky János-Csurka István: A kard (1977)

A televíziós rendezőként már ismert Dömölky János 1977-ben készítette első mozifilmjét. A kard forgatókönyvét Csurka István írta. Dölölky következő filmje, az 1978-as Amerikai cigaretta is Csurka-mű alapján készül. 1979-ben pedig Dömölky tévéjátékot rendezett a Ki lesz a bálanya? című Csurka-darabból. E három művet is bemutatja Sándor L. István: Repedések a rendszeren című könyve, amely a 70-es évek végének kultúrájáról és társadalmáról szól.

Sándor L. István | 18. 10. 28.

Archívum/2017

Két napra kizökkent idő

Simon Stephens: Harper Regan – Katona József Színház, Kamra

Egy kvázi kortárs történet után egy kortárs darabot állított színre a Katonában Székely Kriszta. Simon Stephens darabja, a Harper Regan folytatja, pontosabban ellenpontozza a rendezőnő előző munkáját, a Petra von Kantot. A rendezőnőnek ez az egyetlen katonabeli munkája, ami már nincs műsoron. Érdemes hát számba venni, hogy a színházi emlékezet számára mit őriz belőle a kritika.

Sándor L. István | 18. 10. 4.

Archívum/2017

„Szélcsendes öt perc a történelemben"

A kaukázusi krétakör a magyar színpadokon

A kaukázusi krétakör az egyik legnépszerűbb Bertolt Brecht-darab a magyar színpadokon, bár elég rapszodikus módon kerül műsorra: van, hogy hosszú évekig nem játsszák, máskor meg egyszerre több színház is bemutatja. Az alábbiakban a darab eddigi magyar színpadi történtét foglaljuk össze.

Kondorosi Zoltán | 18. 10. 4.