Fókuszban

Fókuszban

Igazságban gondolkodni

Kósa Ferenc (1937-2018)

Meghalt Kósa Ferenc (1937-2018) filmrendező. Élete egyik legfontosabb filmje a Balczó Andrásról forgatott Küldetés volt. Ezt részletesen elemezte a Repedések a rendszeren című könyv. Ebből idézünk. Kósa Ferencre emlékezve.

Sándor L. István | 18. 12. 12.

Fókuszban

A bábszínház alkotóihoz

(és egy kicsit a közönséghez is) a Bábszínház világnapján

Ma van a Bábszínházi világnap. Ennek magyar üzenetét 2018-ban Fodor Tamás színész, rendező írta.

Fodor Tamás | 18. 03. 21.

Múltidéző

Egy élet a Vígszínházban

Tahi Tóth László (1944–2018)

Ha elmegy egy nagy színész – főleg ha a színpad volt az igazi otthona –, akkor azt kérdezzük, hogy mi az, amit a közös emlékezet képes megőrizni belőle. Hisz a színész a pillanat hőse, de az igazán fontos az, amit az időnek üzenni képes. Amit a kor emberéből saját magába sűrít. De ahogy múlik az idő, fakulnak a képek, előtérbe tolakodnak a későbbi benyomások, és eltakarják azt, amit megőriznünk kellene. Különösen érvényes ez egy olyan művészre, akinél a pályája fókusza a fiatalabb éveire esik.

Sándor L. István | 18. 02. 28.

HETI AJÁNLÓ

A mából szólni a ma emberéhez

Csehov-bemutató Szombathelyen

A hét kiemelkedő bemutatója péntek este Szombathelyen lesz. Réthly Attila rendezi Csehov Három nővérét Három lány címen, mert az előadás Hamvai Kornél új fordítása alapján készül.

Szűcs Mónika | 19. 02. 14.

HETI AJÁNLÓ

A hétvége bemutatói

Színházi ajánló

Változatosak a hétvége bemutatói: láthatunk kortárs német drámát és angol bohózatot, dán film adaptációját és francia klasszikus komédiát. És láthatunk érdekes új bábszínházi előadásokat is. De ezúttal csak vidéken lesznek bemutatók: Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Veszprémben, Kecskeméten és Zalaegerszegen.

Ellenfény | 19. 02. 8.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a hétvégén?

A hét legfontosabb eseményei

A hétvégén azok is találnak érdekes eseményeket, akik a klasszikus drámák iránt érdeklődnek és azok is, akiket jobban vonzanak a kortárs darabok. De nemcsak felnőtt bemutatókat tartanak a hétvégén, hanem fontos gyerek-, illetve bábszínházi előadások is színre kerülnek.

Ellenfény | 19. 02. 1.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a héten?

A hét legfontosabb eseményei közül egy nemzetközi táncfesztivált, egy népszerű kortárs drámaíró előadásának vendégjátékát, egy osztrák gyerekkönyv színházi adaptációját és két huszadik századi szerző darabjának új bemutatóját ajánljuk.

Ellenfény | 19. 01. 10.