Fókuszban

Múltidéző

A bosszú változatai

Az Elektra "színháztörténete"

Az Atreidák története az egyik legtöbbet feldogozott mitológiai téma a görög drámairodalomban, ugyanakkor az antik témák közül is ez kerül legtöbbször színpadra a magyar színházakban. Két hete a Szabadkai Népszínházban mutatták be az Oreszteiá-t, most Budaörsön kerül színre az Elektra, amely több (nemcsak antik) szerző drámája alapján készült. Ebből az alkalomból tekintjük át az Ellektra "színháztörténetét".

Ellenfény | 19. 03. 29.

Múltidéző

Magyar Platonovok

A Csehov-dráma a magyar színpadokon

Az első magyar Platonovo(ka)t Horváth Jenő rendezte, az első nagy siker(eke)t Horvai István érte el a darabbal. Talán mindmáig a legjobb előadást Ascher Tamás rendezte belőle. De érdemes emlékezni Fodor Tamás, Telihay Péter, Rusznyák Gábor, illetve Ivo Krobot és Jurij Kordonszkij, majd Alföldi Róbert és Szász János rendezéseit is. És közben a számos remek színészi alakításra is emlékezhetünk – akár a címszerepben, akár a többi hasonlóképp izgalmas figurában.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Fókuszban

Platonov-problémák

Csehov első (vagy utolsó) darabja

Újra a Katonában (pontosabban most a Kamrában) kerül színre a Platonov. Csehov cím nélkül fennmaradt darabját a magyar színpadokon általában ezzel a címmel játsszák A Platonov egyszerre tekinthető a szerző első és utolsó drámájának, benne ott van Csehov drámai életművének minden fontos problémája.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Archívum/2018

Életünk színtere

Családtörténetek. Mai magyar színdarabok

Megjelent a Selinunte Kiadó Olvasópróba című drámaantológia sorozatának ötödik kötete. A Családtörténetek című összeállítás látszólag szűkebb tematikát választ, mint a korábbi antológiák. A mostani válogatás „csupán" a családi életre fókuszál. De a kötet drámaírói éppoly tágas szemlélettel beszélnek erről, mint a korábbi antológiák szerzői társadalmi kérdésekről. Mert életünk valódi színtere a család, ahol a sorsunkat meghatározó alapvető problémák jelennek meg.

Sándor L. István | 19. 07. 9.

Archívum/2018

„Míg átlyukad a papír"

Beszélgetés Háy Jánossal, Pass Andreával, Tasnádi Istvánnal és Tóth Krisztinával

Családtörténetek címmel jelentetett meg drámaantológiát a Selinunte Kiadó. A kötetben Háy János Vasárnapi ebéd, Tóth Krisztina Pokémon go, Tasnádi István Kartonpapa, Pass Andrea Bebújós és Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című darabja jelent meg. A könyvbemutatót az Írók Boltjában tartották, ezen Háy Jánossal, Tóth Krisztinával, Tasnádi Istvánnal és Pass Andreával Sándor L. István beszélgetett. Az alábbiakban ennek a beszélgetésnek a szerkesztett változatát közöljük.

Sándor L. István | 19. 07. 9.

Archívum/2018

Összezavarodott világban

Székely Csaba: 10 – Radnóti Színház

Székely Csaba izgalmas alkotói úton jár, rendre új témákat és új drámai formákat fedez fel. Legújabb darabja, a 10 tematikai keretét a Tízparancsolat adja, és benne a bűnökhöz, illetve Istenhez (valamint a kínálkozó életlehetőségekhez) kialakított bonyolult emberi viszonyokat ábrázolja. A darab tíz szereplőjének sajátosan összefonódó életútja egyfajta társadalmi körképet is felvázol.

Bíró Kristóf | 19. 07. 9.

Archívum/2018

Istenhiányban

Beszélgetés Székely Csabával és Sebestyén Abával

2017. december 1-jén mutatta a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Székely Csaba 10 című darabját román nyelven. A darab magyar nyelvű változata 2018. december 22-én került színre Sebestyén Aba rendezésében a Radnóti Miklós Színházban. A darabról és az előadásról a drámaíróval és a rendezővel beszélgettünk.

Szűcs Mónika | 19. 07. 9.