Fókuszban

Múltidéző

Mi meg maradtunk

Beszélgetés Juronics Tamással és Pataki Andrással

A 30 éves Szegedi Kortárs Balett vezetői már az együttes elődjének, az Imre Zoltán vezette társulatnak is a tagjai voltak. Több botrányt is megéltek Szegeden. Látták Ruszt József kivonulását, tanúi voltak Imre Zoltán távozásának (ekkor vették át az együttes irányítását). A 2005-ben készült interjúnak azt a részét idézzük, amikor a kezdetekről mesélnek.

Vazsó Vera | 17. 11. 11.

Múltidéző

Imre Zoltán műhelyében

30 éves a Szegedi (Kortárs) Balett

1987. szeptember 27-én mutatta be első estjét az újjáalakult Szegedi Balett. (Ezt megelőzően 1986 szeptemberében, az újjáépített Szegedi Nemzeti Színház megnyitóján mutatta be a színház balettegyüttese Imre Zoltán Táncfantáziáját.) Az Imre Zoltán vezette Szegedi Balett fokozatosan a magyar táncművészet meghatározó műhelyévé vált.

Halász Tamás | 17. 11. 9.

Múltidéző

Bekapcsolódni a jelenbe

Beszélgetés Imre Zoltánnal

Imre Zoltán (1943-1997) születésnapján tartja jubileumi estjét a Szegedi Kortárs Balett, hisz 30 éve ő alapította az együttest.

Fuchs Lívia | 17. 11. 8.

HETI AJÁNLÓ

Mit nézzünk a héten?

1. rész – tánc, színház

Ismét nagyon sok minden történik a héten. Nem is tudunk i minden fontos eseményre kitérni. Elsőként táncos és színházi bemutatókat ajánlunk: a Trafóban látható bemutatót, az Orkesztika Alapítvány rendezvényét és az Örkény Színház, a nyíregyházi és zalaegerszegi társulat új előadásait.

Ellenfény | 18. 01. 11.

HETI AJÁNLÓ

Az év első bemutatói

Mi történik a héten?

Boldog új évet kívánunk minden színházrajongónak. Az év első bemutatóira nem sokat kell várni. Márt a héten új bemutatót tart a Katona, a Centrál Színház, két premier is lesz Kecskeméten, újra látható Kolozsvárott egy ikerelőadás, amelynek előbemutatója decemberben volt, és egy fontos vendégjátékra is sor kerül a Trafóban.

Szűcs Mónika | 18. 01. 2.

HETI AJÁNLÓ

A hét bemutatói

Mi történik karácsony és szilveszter között?

Karácsony és szilveszter között nemigen szoktak bemutatót tartani a színházak. De most mutatja be új gyerekdarabját a Közép-Európa Táncszínház. És az erdélyi színházakban hagyomány, hogy szilveszterre időzítik a szórakoztató előadások premierjét. Ez több városban idén is így történik.

Ellenfény | 17. 12. 27.

HETI AJÁNLÓ

Mi történik a héten?

2. rész – Színházi bemutatók

A karácsony előtti napokban is több fontos színházi bemutatót tartanak. Két premier is lesz Szegeden, új előadás látható Debrecenben és Temesvárott. És természetesen a karácsonyi várakozás közben sokfelé látható a Diotörő, a Müpában több változatban is.

Ellenfény | 17. 12. 21.