Az élet minden szintjén

Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Terrorizmus

Október 1-jén mutatja be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Presznyakov-testvérek Terrorizmus című darabját. A művet eddig egyszer játszották Magyarországon, 2005-ben Szolnokon, a szerzők rendezésében. Az új bemutató kapcsán idézzük fel a korábbit.
Sándor L. István | 15. 10. 1.

 

Az 1969-es születésű Oleg és az 197? születésű Vlagyimir Jekatyerinburgban született. Ma is itt élnek, az egyetemen tanítanak. Öt éve írnak közösen drámákat. Szolnokon bemutatott darabjuk – amelyet életük első rendezéseként maguk állítottak színpadra – szintén a világot eluraló erőszakról, perverzióról, bűnről beszél. A terrorizmus, akár külső erőszakként, akár belső lelki torzulásként értelmezzük, már az élet minden szintjét átitatta – sugalmazza a mű dramaturgiai szerkezete, amely egy végletekig nyitottá tett életképi formát egyfajta tematikus szerkesztéssel kapcsol össze.

A mű hat jelenetből áll, amelyek mindennapi helyzeteket idéznek meg. Ezeknek látszólag semmi közük egymáshoz, csak annyi, hogy mindegyikben a "terrorizmus" valamely formája nyilvánul meg. Az első jelenetben lezárják a repülőteret, mert valaki bombát helyezett el a kifutópályán. A másodikban egy szadista beállításokkal teli légyotton csalja meg a feleség a férjét, aki épp elutazott. A harmadik jelenetben egy munkahelyen elszabadul a káosz: az egyik dolgozó a pszichológus rendelőjében akasztja fel magát, az esettől kiborult munkatársak egymásnak és agresszív főnöküknek esnek, mindenki kipakol minden lelki szennyest. A negyedikben az unokáját hintáztató nagymamát biztatja a barátnője, hogy egy lassan ölő méreggel tegye el láb alól az etnikumhoz tartozó vejét. Az ötödikben egy katasztrófaelhárító katonai egység tagjai szivatják egymást, és közben egy robbanáson készült fotókat tanulmányozva arról beszélgetnek, hogy mi mindent mondanak el az emberekről a testmaradványaik. Az utolsó jelenet egy repülőn játszódik, ahol az egyik utas a gép ellen végrehajtott terrortámadást képzel el.

 

presznyakov-terrorizmus-szolnok-2

 

Az egymástól látszólag független jeleneteket azonban finoman elhelyezett utalások kötik össze egyetlen történetté. A munkahely vezetője (akitől még a durva főnök is tart) tárgyalásra indul, de a repülőtéren reked. Eközben a felesége megcsalja őt. A férfi azonban hazatér, de a felesége és szeretője épp alszik. Erre első reakcióként kinyitja a gázcsapot, és elmegy. A hintázó unoka, hogy a nagymamát bosszantsa, elszalad előle, és minden lakásba becsönget. Az így keletkező szikra felrobbantja a férfi gázzal telt lakását. A katonák a feleség ágyhoz kötözött testének maradványait mustrálják a fotókon. A férfi végül mégiscsak repülőre száll, így lehet, hogy az egészet csak képzelte. De bárhogy is van, a nézőnek az a benyomása, hogy egy gondviselést nélkülöző világban a vakvéletlen agresszív szálai mozgatják az emberi sorsot.

A Presznyakov-testvérek ügyesen szcenírozták a darabjukat Szolnokon. Az átalakuló díszletelemek és az elhúzott falak mögül feltáruló újabb helyszínek szellemesen rendezik be a teret, pontosan irányítják a figyelmet. De színészvezetésben – legalábbis a Kortárs Drámafesztiválon látható vendégjáták alapján – nem bizonyultak igazán eredményesnek, hisz a játszók igencsak eltérő eszközöket használva keresték a hatást.

 

Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Terrorizmus

Szigligeti Színház, Szolnok. 2005

 

Fordította: Radnai Annamária

Díszlet, jelmez: Tresz Zsuzsanna mv.

Dramaturg: Morcsányi Géza

Rendező: Oleg és Vlagyimir Presznyakov mv.

Szereplők: Barabás Botond, Bedő Barna, Borbiczki Ferenc mv., Erőss Kinga, Gombos Judit, Kaszás Mihály, Melkvi Bea, Molnár László, Quintus Konrád, Schramek Andrea, Sebestyén Éva

 

Bemutató: 2005. március 19.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK