„Sebaj, építs magadnak egy színházat

Beszélgetés Budai Gézával és Galkó Jankával

Háromnapos nyitófesztivállal kezdi meg működését a Gondozó Színház a VIII. kerületben. A két szervezővel, Budai Gézával és Galkó Jankával az építési munkálatok közben ültünk le beszélgetni.
Hodászi Ádám | 12. 09. 27.

Galkó Janka: Felhegesztettük a csöveket a reflektoroknak, a kábelezés nagy része kész van. Készülnek a színpadelemek. Körbe függönyöket teszünk fel, a drótkötél megvan, a feszítőrendszer megvan, a függönyök holnap érkeznek.

– Hogy jött az ötlet, hogy létre kellene hozni a Gondozó melletti üres csarnokban egy színházi teret?

Budai Géza: Mióta megnyílt a hely, ide járunk, Janka ismerte az üzemeltetőket még a Tűzraktérből. Egyik este eszembe jutott, hogy a kert teljesen olyan, mint a Portugál díszlete, és hogy milyen érdekes volna itt megcsinálni azt az előadást. Elkezdtünk ötletelni, hogy jó lenne, ha akkor már más előadások is ide jöhetnének, de akkor azoknak kell egy jó tér... Először a padlás került szóba, de ott nem lehetett a közeli hostel miatt, aztán jött szóba a hangár.

Galkó Janka: Június környékén kötöttünk megállapodást a kocsmával, hogy közösen fogjuk használni ezt a teret, a színház mellett a helynek is lesznek itt rendezvényei.

Budai Géza: A fesztivál és Gondozó Színház további működésének lebonyolítója a MédiumKult Egyesület, pontosabban az egyesület Színházi Szabadköre. Szeretnénk később Zenei Szabadkört is létrehozni és hosszútávon eljutni egy összművészeti csoportosulásig.

 

epites-gondozo

 

- Mit csináltok, amikor nem a Gondozó Színházat építitek?

Budai Géza: Mindketten színházzal foglalkozunk, amióta az eszünket tudjuk.

Galkó Janka: Géza többfelé világosít, hangosít, én szcenikus hallgató vagyok. Azzal szoktunk viccelődni: „Nem lesz munkád, ha végzel? Sebaj, építs magadnak egy színházat.” Persze ez nem egy olyan színház, mint mondjuk a Radnóti vagy a Katona, nem ástunk alapot, és nem hordtunk követ, de valami építésről van szó akkor is.

Budai Géza: Fontosnak érezzük az összefogást, a jelmondatunk is az, hogy a színház, a kultúra közösségi.  Jó viszonyt ápolunk a közelben, az Üllői úton működő Zöld Macska Diákpincével. Azok az előadások, amik oda túl nagyok, jöhetnek majd ide, és amelyiknek nem kell akkora tér, mint a Gondozóé, mehet oda. Szeretnénk a soroksári úti Malomudvar Színházi Műhelyben már elkészült, kiforrott produkciókat ide is elhozni. Formanek Csabáék a Malomudvar technikai eszközeivel is segítik a nyitófesztivált. De jó viszonyt ápolunk a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel. Nagyon örülnek egy jó helyen lévő új befogadó helynek, mi meg örülünk, ha ők is ajánlanak előadást a programba.

Galkó Janka: Több éve nézem azoknak a társulatoknak az előadásait, akik itt lesznek a fesztiválon.  Az Apró Színház, a pápai Teleszterion, az inárcsi KB35, ugyanúgy, mint a budapesti Trainingspot és a Radikális Szabadidő Színház vagy a Grecsó Zoli féle Willany Leó Improvizációs Táncszínház, mindegyike erősen a közösségi alkotásra építő műhelyek. Gyakran teljesen támogatás nélkül működnek, a fennmaradásért küzdenek. Nincsenek egyedül. Azoknak, akiknek nem sikerült strukturális hátteret létrehozni, szeretnénk megkönnyíteni az életét, segítünk a pályázatok jogi lebonyolításában, javítani a technikai feltételeket. A Gondozó Színház színházi gondozó is szeretne lenni. Még lehet csatlakozni hozzánk, kiírtunk egy befogadói pályázatot is azoknak a csapatoknak, amelyek szintén hasonló helyzetben vannak.

– Meddig szeretnétek „gondozni” ezeket az előadásokat? Akár abban is segítenétek, hogy játszhassanak majd egy kőszínház stúdiójában vagy vidéken?

Galkó Janka: Igen, de erről még nem árulhatunk el többet, ez a hosszú távú tervek közé tartozik, és még az elején tartunk a szervezésnek.

Budai Géza: Szeretnénk utaztatni az előadásokat vidékről Budapestre és viszont. Ehhez azonban már anyagi támogatásra lesz szükségünk vagy az államtól, vagy mecénásoktól, szponzoroktól. Maga a fesztivál és a hely eddig önerőből készült, felajánlásokkal és önkéntes munkával.

Galkó Janka: A három vidéki csapat útiköltségét a nyitófesztivál támogatói jegyeiből szeretnénk finanszírozni. A támogatói rendszer azt jelenti, hogy minél több előadást néz meg valaki, annál olcsóbb lesz a következő. Az első előadás 1000 forint, a második 800, a harmadik 600 és így tovább, míg a hatodik előadás már ingyenes. A fizetősek mellett lesznek ingyenes programok is, mint például a megnyitót követő Dráma Szútra koncert, a szombati apró színházas felnőtt játszóház vagy a záróprogram, a Willany Leó. Az előadások között Szitás Balázs performance-ait nézheti meg a közönség, köztük egy olyat, amit még máshol nem mutatott be. Szóval még egy saját premierünk is lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK