Feldolgozni a lehetetlent...

Kislányom, Anne Frank – Budapest Táncszínház

A Budapest Táncszínház 2014. áprilisában mutatta be Kislányom, Anne Frank című előadását. Földi Béla koreográfiája a kortárs táncszínház mozdulatait vegyíti az irodalommal, úgy, hogy az elhangzó szöveg lefordítja, dekódolja a táncszínház gesztusait, redukálva a félreértés lehetőségét. Sárosi Emőke írása.

Sárosi Emőke

Anne Frank naplója kivételes mű: indulatokat szít, mert mementóként figyelmeztet az emberi kegyetlenség egyik XX. századi megnyilvánulására. És bírálat érte az apát is, mert kiadta halott lánya kéziratát, és meggazdagodott belőle.

A Budapest Táncszínház előadása nem kérdez, és nem bírál, a naplóban leírt tényekből indul ki. Anne Frank 13 éves holland-zsidó kislány, aki a náci megszállás alatt közel két évig bujkál az apa üzletének hátsó traktusában, és naplót vezet. Híres írónő szeretne lenni, írását későbbi könyvéhez szánja nyersanyagnak. Földi Béla alkotóként emberi félelmeket ábrázol, életeket egy fiatal lány személyes naplóján keresztül. Nem akarja láttatni igazságtalan szenvedésüket, csak egy történetfoszlányt mutat – kiragadott szövegrészekból építi a cselekményt – nyolc embernek a nácik, a halál elől való bujkálását a hátsó traktusban.

Az embertelenség bizonyítékaként ismert naplóból olvas fel részleteket az apa, Otto Frank. Gálffi László bársonyos baritonján zengenek halott kislánya gondolatai, érzései, kérdései az első vérzéstől kezdve az első plátói szerelemig. Megindító mondatok, elcsukló apai hang és félfény. Gálffinak csak a hangját használja a produkció. Hol céltalanul bolyong a díszlet rácsai között – magányának börtönébe zárva, hol beül a díszlet monstrumába, teret adva a szárnyaló táncosoknak. Klimó Péter könnyen mozgatható többszintes díszletét fa lécekből és vaskeretből kreálta. Egyszerre szimbolizálja a deportáló vonatok szűk, sötét vagonjait és a hátsó traktust, a ketrecszerű lét helyszínét: egymás mellett, alatt, felett apró terek, ahová beszorítja őket egy felsőbb erő.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/4. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

14. 10. 14. | Nyomtatás |