Az élet ritmus

Vári Bertalan: Verslábak – Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

 

Magyar költők műveire mutatott be tánckölteményt a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház. Versben és dalban összekapcsolódó hangok lüktető ritmusa; kezek és lábak táncban születő játéka; szívdobbanás, lélegzetvétel, élet, ritmus, születéstől a halálig... A Verslábak című előadásról Kunstár Mónika ír.

Kunstár Mónika

Vári Bertalan, koreográfus-rendező az irodalom, a zene és a tánc hármas egységére építette tánckölteményét. A versek prózai formában két színész, Polgár Lilla és Farkas Erik előadásában hangoztak el; a megzenésített változatok pedig felvételről, Ágnes Vanilla hangján szólaltak meg.

Úgy szólalt meg felvételről Radnóti Miklós Előhang egy monodrámához című versének megzenésített változata, mintha láthatatlan kéz játszana a zongora billentyűin; merengve kelti életre a dallamot, amelybe női hangot sodor a szél. A bevezető zene ráhangol, lassan ébresztget; és mire a zongora hangjából a felütések után egyértelmű ritmusokat hallhatunk, a táncosok előttünk fekszenek, lábaik hangsúlyosan megvilágítva a nézők felé néznek. Öt fiú és öt lány, akik lélegzetből, csettintésből, padlóra csapásból építik a ritmust; kezeik, lábaik, mozdulataik kánonba rendeződnek. Testszínű ruhadarabokat viselve meztelen hatást keltenek; mozgásuk ösztönös és tiszta, mint akik most születnek, még nem tudják, milyen az élet...

A háttérben kellékek sorakoznak, tizenkét iskolai szék és öt pad, melyeket mintha a szomszéd suliból kértek volna kölcsön. Míg mi verset hallgatunk, a táncosok a háttérben betűmintás fekete-fehér ruhákba öltöznek, és stréber diákokként, szemüveget viselve, vagány lazasággal térnek vissza. Az a tény, hogy a színpad hátterében a szemünk előtt váltották ruháikat, nem zavaró. Az iskolapadokat és székeket másodpercek alatt tanulók foglalják el, az újonnan kialakított színpadkép pedig iskolás éveinket idézi. Krétákkal írják a padlóra neveiket vagy talán szerelmeik nevét, ki tudja. Előkerül egy pöttyös labda, és nem maradhat ki a napközis foglalkozásból a „pisi-szünet" sem. Egyszerű, de ötletgazdag, vidám kis epizódok tanúi vagyunk; az örömtáncon látszik, hogy keresik az egyensúlyt, ne legyen túlságosan „elshow-zva".

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/4. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

14. 10. 14. | Nyomtatás |