A másikra utalt magány művészete

Stéphane Ricordel–Olivier Meyrou: Acrobates – CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

A Stéphane Ricordel és Olivier Meyrou rendezte Acrobates című előadás valódi főszereplője Fabrice Champion, a Les Arts Sauts sikeres légtornásza, aki egy baleset következtében deréktól lefelé mozgásképtelenné vált. Változatni akarása és művészlénye azonban új formátumokat szült. Két cirkusznövendék, Alexandre Fournier és Matias Pilet segítségével új perspektívák után kutatott, újraértelmezve ezzel az akrobatikát. A földi síkon uralkodó fizikai törvények határait feszegető próbák során Fabrice újra a levegőbe emelkedhetett, természetesen csak segítséggel és biztosító kötelekkel, de újra szárnyalhatott.

Sárosi Emőke

 

Egyszerűen szép és fájdalmasan megindító előadás az Acrobates. Három ifjú akrobata barátságának története: két élő és egy holt. A gyász feldolgozása, emlékezés, tisztelet és az el nem múló szeretet szövi át a produkció hetven percét. A háttérvetítések tagolják az emlékezés történetének jeleneteit: az erdei és vízparti kirándulás a mozgás szabadsága utáni tehetetlen vágyódást jelképezik. Az emlékező, apró ágakon és vízcseppeken egyensúlyozó artisták az emberi halandóságot és sérülékenységet vetítik előre, amelyet a 45 fokos szögben dönthető díszletfal valódi fizikai erőnlétet követelő jelenléte racionalizál.

Lírai szépségű, festői hangulatú háttér keveredik a kőkemény munkával. A monoton izzadság- és vízcsepp csöpögő hangja, valamint az erőlködés kifulladó majd újrakezdő lihegésének nyomasztó hangulata a francia dekadens cirkuszi mindennapok fáradságos, csillogás- és porondmentes világát festi fel. Azt az embert próbáló gyárat, ahol a tartókötél és a krétapor dönt az életről. Összemosódik a halál és a mozgásképtelenség asszociációja az előadás középső részében, hiszen a légtornász számára a szabad mozgás jelenti az életet. Ezt erősíti a lenyűgöző szólisztikus rész, amelyben Matias Pilet a testét a lélek korlátjaként ábrázolja. Vetődések, ugrások, forgások, falhoz csapódások figyelmeztetik, és kegyetlenül visszahúzzák szárnyalásra vágyódó lelkét a földi sík határaira.

A gyász etapját az emlékezés és a Fabrice előtti tisztelgés virtuóz cirkuszi miliőjének lélegzetelállító mutatványai oldják fel. Két fantasztikusan tehetséges, káprázatosan technikás akrobata cirkuszi showjával zárul az előadás.

A produkció telitalálat. Szívszorító történet barátságról, egy bámulatos művészről és az ő értelmetlen, ismeretlen eltűnéséről. A keserédes emlékezés legyőzi a halál tragikumát, és a manézs varázslata elfeledteti a mindennapok szürkeségét feloldozást adva az életben maradt akrobatáknak.

15. 03. 11. | Nyomtatás |