Párhuzamos valóságok

Jiří Kylián: East Shadow – Kylián Productions

A 20. század második felének egyik legfontosabb és legnagyobb hatású koreográfusa, Jiří Kylián munkássága régóta iránymutató a modern táncművészet alkotói számára. Hogy a 67 éves koreográfus ma sem adta fel az új formákkal való kísérletezést, arról meggyőződhettünk legfrissebb műve, az East Shadow budapesti előadásán. Megyeri Léna írása.

Megyeri Léna

 

Miután 2009-ben végleg megvált a Nederlands Dans Theatre-től (NDT), amelynek majdnem 25 évig művészeti vezetője, majd állandó koreográfusa volt, Kylián új szakaszt nyitott gazdag művészi pályáján. Eddigi és leendő életművének létrehozott egy rendkívül átfogó és informatív honlapot; megalapította a Kylián Productionst, és új művészi kifejezésmódokat keresett. Újabban elsősorban a mozgóképpel kísérletezik, amelynek nyomán több táncos filmet készített; de a film meghatározó eleme az Aichi Triennálé felkérésére készült koreográfiának, az East Shadow-nak is. A 2011-es japán cunami áldozatainak ajánlott mű bemutatója 2013 szeptemberében volt, 2014 áprilisában pedig a Budapest Táncfesztivál nyitóprodukciójaként láthattuk. Örömteli, hogy igazi sztárkoreográfus produkcióját sikerült elhozni a fesztiválra, és az is, hogy Kylián nem ücsörög eddigi babérjain, hanem továbbra is az az invenciózus alkotó, aki az elmúlt évtizedekben volt.

Kylián egyik legfontosabb vezetői eredménye az NDT-nél töltött évek alatt az NDT III megalapítása volt 1991-ben. Ezt a főegyüttesből kiöregedett, 40 év fölötti táncosoknak hozta létre (míg az NDT II az utánpótlás, a 17 és 22 év közötti fiatalok együttese lett). Előfordul persze, hogy egy-egy táncos a körükben általános „nyugdíjkorhatárt" követően is kap lehetőséget színpadra állni, és vannak koreográfusok (például Pina Bausch), akik kifejezetten szeretnek idősebb táncosokkal dolgozni, de ez ritkán történik olyan intézményesített keretek között és egy olyan nagy együtteshez kapcsolódva, mint ahogy azt Kylián az NDT-nél megvalósította. Az NDT III eredeti formájában 2006-ban megszűnt, de tagjai mindig is szerették volna folytatni a közös munkát, és erre most Kylián újabb produkcióiban lehetőségük adódik. Az East Shadow két táncosa is az együttes egykori tagja: a koreográfus felesége és múzsája, Sabine Kupferberg mellett Gary Chrystot láthatjuk az előadásban – mindketten a hatvanas éveikben járnak.

Az East Shadow – összhangban a kortárs táncszínházi trendekkel – igazi összművészeti alkotás: a tánc és a film mellett fontos szerepet kap benne az élőzene és az irodalom is. Kylián kiindulópontja a darab megalkotásakor a becketti abszurd színház ideája volt, de az ír költő-író nemcsak szellemiségében, hanem konkrétan is megidéződik a darabban, hiszen Neither című verse kétszer is elhangzik felvételről – egyszer éppen a koreográfus tolmácsolásában. A színpad közepén két részre osztott falat látunk: a bal fele olyan, mint egy átlagos szoba fala ajtóval, ablakkal. A jobb felén ennek a fél falnak a tükörképét látjuk, csak éppen vetített formában. Hosszú percekig csak ezen a vetített „térfélen" történnek az események: a filmbéli szobában látjuk a két előadót, akik idősödő szerelmespárként mindennapi és kevésbé mindennapi szituációkba kerülnek. Kellékeik pusztán egy asztal és pár szék, de a szoba ajtaja és apró ablaka – amelyen keresztül vonuló felhők látszanak – is hangsúlyos szerepet kap a koreográfiában. Ezek a vetített díszletelemek aztán fizikai valójukban is megjelennek a bal oldali térfélen, amikor a két táncos a közönség felől felsétál a színpadra, és gyakorlatilag életre kelti a már előtte filmen látott jeleneteket.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

14. 10. 15. | Nyomtatás |