A tojás, a víz és a sziklák

Stravinsky Inspirációk - Budapest Táncszínház

Három Stravinsky által inspirált koreográfiát mutatott be a Budapest Táncszínház a Budapest Táncfesztivál keretében, három különböző alkotótól, akik mégis szervesen kapcsolódnak a társulathoz. Zachár Lóránd A tűzmadár, Raza Hammadi a Tavaszi áldozat saját verzióját készítette el, Földi Béla pedig a szintén Stravinsky-zenék által ihletett Imagine-nel egészítette ki az estet, amely a Stravinsky Inspirációk összefoglaló címet kapta. Kovács Emese írása.

Kovács Emese

A Budapest Táncszínház folyton változó összetételű, tehetséges táncosokból álló fiatal csapata ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Náluk általában az art jazz kombinációk áramlásán, a tánc élvezetén van a hangsúly, zene és tánc harmóniáján, nem boncolgatnak mély problémákat, gyermekelőadásaikban pedig egyszerű, látványos eszközökkel, mozgással mesélnek kicsiknek, nagyobbaknak. Előadásaikkal évek óta ugyanazt a szellemiséget és technikai eszköztárat képviselik. Talán kicsit túlságosan is ugyanazt.

Néha azért jönnek az olyan üstökösök, mint Zachár Lóránd, kinek koreográfusként való visszatérése anyaegyütteséhez határozottan jót tesz a társulatnak. Kreatív mozgásfantázia-gyúró ő, akinek jól szerkesztett mozdulatfolyamai mögött mindig határozott gondolatiság sejlik fel. Ám ezúttal − hiába a lobogó lángok és a valódi üstökösök a színpadon – kissé homályos maradt előttem az elképzelése. Zachár Tűzmadara lényegében egy duett, a címszerep megkettőzésével a társulat két férfitáncosának, Kiss Tamásnak és Bálint Leventének nyújt lehetőséget a karakteres, kissé bohókás, hol bábszerű, hol madarak szárnycsapásait idéző, a zene íveit, lüktetését hűen követő koreográfia interpretálására. Ők precízen teszik ezt. Dobszóval kísért, piros fényben kézfejjátékkal megidézett pislákoló tűz a nyitókép, melyet hirtelen elfújnak. A zene hangjainak megindulásával a két homokszínű, fehérre mázolt arcú madár/bábu repetitív játéka kezdődik. Mozdulataik szögletesek, kézfejük visszafeszítve. Van valami időtlenség, megrekedtség ismétlődő mozdulataikban, ahogy egymást váltva, meg-megállva lépnek át a fekvő másik fölött. A versengés, a másik uralása, a másik elé kerülés későbbi duóikban is előkerül. Vetített tűzcsóva suhan végig a földön, majd valódi minitűzijátékban pukkan szét a színpad szélén. A piros fény, a fel-felvillanó vetített lobogás többször megjelenik, hol tüzet fúj az egyik táncos a színpad bal hátsó oldalán felállított fehér vászon előtt állva, máskor a jobb oldali három kartonlap bábut és a nagy tojást „kelti életre”. Ezek a kiegyenesedés stációit ábrázoló bábuk − negyedik stációként a tojással − érdekes interpretációkra adnak lehetőséget. Mintha egyfajta evolúciót, tojásból való születést vagy épp visszabújást jelenítenének meg fokozatosságukkal, felső végükön a merev, vigyázzban álló „mai emberrel”. A tojás utalhat az eredeti mese gonosz Kascsejének tojásban őrzött lelkére is. Az egyik madár futni kezd a vászon előtt egyhelyben, nyomán a vetített árnyalak folytatja ugyanezt a mozdulatsort, később visszafelé is. Később az árny le is lép a vászonról egy fekete kezeslábasba bújt táncosnő személyében. A táncosok rendre a bábuk elé kerülnek a bábuk pózában, mintegy belelépve vagy átlökve egymást egy-egy stációba. A tojásért pedig folyik a harc, hol ketten, hol hárman akarják birtokolni. Többször mintha meghalnának, majd újult erőre kapnak. Végül egyikük a romboláshoz folyamodik, letépi a vásznat, eldönti a bábukat. A tűz eluralkodik rajta, szétrobban, beteríti a színpadot. Karjainak széttáró mozdulatait pedig immár egy nagy fehér árny utánozza.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2013/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól:  ellenfeny@t-online.hu

 

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

 

Az aktuális szám 495 Ft

 

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

 

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

13. 06. 22. | Nyomtatás |