Metamorfózis őseink tükrében

Szarvasének - Magyar Állami Népi Együttes

 Nagy feladatot vállalt magára a Magyar Állami Népi Együttes. A Budapest Táncfesztivál keretein belül, a Művészetek Palotájában bemutatott új, kifejezetten nagy lélegzetvételű, közel másfél órás előadás, a Szarvasének nagyot merít és igazán mélyre hatol. Szerencsére az öt koreográfusnak és a többi alkotónak sikerült a színpadról szinte lecsorduló, tömény sokszínűséget formába önteni és kanalizálni. András Felícia írása.

András Felícia

A Szarvasének témája nehezen megközelíthető kognitív eszközökkel, de talán nem is ez a konkrét csatorna, melyen keresztül üzenni kíván. A Magyar Állami Népi Együttes estje egy letisztult, ugyanakkor igen sokrétű, számos lehetséges jelentést magába foglaló ősi jelképen, a szarvason keresztül próbálja elénk tárni az élet körforgását. Tulajdonképpen nem vállalkozik kevesebbre, mint a születéstől a halálig tartó utazás megragadására, legyen szó akár individuális, akár kollektív dimenziókról. Az előadás igyekszik megmutatni, hogy olyan sorsfordító, életünk szerves részét képező események, mint a szeretteink elvesztése, a gyász, az emberi kapcsolataink alakulása, a felnőtté válás, a család vagy az otthon elhagyása miként vészelhető át, vagy inkább értelmezhető újra a hagyományok segítségével. Mit mondanak nekünk az őseink az emberi lét alapvető kérdéseiről, és üzenetük hogyan értelmezhető a folytonos változás világrendjében? Vajon hol van mindebben helye a hitnek, a spiritualitásnak? Az ősi motívum, a szarvas segíthet az önmagunkhoz vezető úton, ahol a múltból indulva eljuthatunk saját magunk újradefiniáláshoz is.

Az előadás fontos szervező ereje az időnként visszatérő verbális rész, mely egy archaikus történeten keresztül, egy végeláthatatlan felsorolásban részletezi mindazokat a képességeket, melyek az emberi élet szerves részei. Bár a darab kifejezetten hosszú, de az előadás végig energikus és tartalmas marad, egyetlen pillanatra sem engedvén meg a redundanciát. Kellemes tempóban váltakoznak a dinamikus és a lírai képek, megtartván a kényes egyensúlyt. Elementáris erővel bír a darab első felében előadott harci jelenetek sora. Szinte bénító, ahogy a néma csendben csak a táncosok energikus dobogása adja a jelenet ritmusát. A „vadászok” olykor nemenként csoportosulnak, máskor pedig közös hordákban küzdenek egymással, külső erőkkel, önmagukkal.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2013/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól:  ellenfeny@t-online.hu

 

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

 

Az aktuális szám 495 Ft

 

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

 

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

13. 06. 22. | Nyomtatás |