Kölcsönhatások

Sidi Larbi Cherkaoui: Sutra; Puz/zle

A legújabb Anna Karenina-filmfeldolgozásban nem csak a történet csúcspontjának számító báli jelenet van megkoreografálva: a borbély vágásaitól a hivatalnokok gesztusain át egy egyszerű öltözködésig minden hétköznapi cselekvés táncmozdulattá válik. Joe Wright rendező napjaink egyik legkeresettebb koreográfusát, Sidi Larbi Cherkaouit kérte fel, hogy járuljon hozzá sajátos adaptációjának sikeréhez.
Megyeri Léna

Nem mindig van úgy, hogy a közönség és a táncszakma egyformán lelkesedik egy kortárs koreográfusért, de Cherkaoui esetében úgy tűnik, hogy ez a helyzet. Darabjait számos díjjal kitüntették, őt magát a legnevesebb német szaklap, a Tanz kétszer választotta meg az év koreográfusának (legutóbb 2011-ben). Eközben előadásai közönségkedvencek is, és legtöbbször osztatlan sikert aratnak.

Pedig a belga születésű, apai ágon marokkói származású Cherkaoui útja nem volt egyenes és egyértelmű a kortárs tánchoz. Gyerekkorában inkább a popkultúra vonzotta, a táncról és mozgásművészetről alkotott elképzeléseit Michael Jackson és Bruce Lee formálták. Kamaszkori hőseinek hatására tévés produkciókban kezdett táncolni. Végül a belga kortárs tánc olyan nagynevű alakjai fedezték fel, mint Alain Platel és Wim Vandekeybus, és koreográfusi pályája is Platel együttesében, a Les Ballets C de la B-ben indult. Az azóta eltelt több mint 10 évben a legnevesebb együttesekkel dolgozott (Cullberg Ballet, Dán Királyi Balett, Les Ballets de Monte Carlo, Sasha Waltz&Guests) és Európa leghíresebb operaházainak felkérésére koreografált, mielőtt 2010-ben megalapította saját produkciós társulatát, az Eastmant.

De miben áll Cherkaoui különlegessége? Ennek a St.Pölten-i Festspielhausban az idei évadban bemutatott két produkciója, a Sutra és a Puz/zle alapján próbáltam utánajárni.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

 

13. 04. 30. | Nyomtatás |