Az ember választásai

Ibsen: Peer Gynt - Örkény Színház

Az emberi választás sorskérdéseiről írt drámai költeményt Henrik Ibsen 1867-ben. A Peer Gyntot most az Örkény Színház mutatta be Ascher Tamás rendezésében. A világos koncepciót és a markáns színházi formát egy nagyszerű társulat színészei töltik meg sokszínű élettel. Sándor L. István elemzése.
Sándor L. István

 

Még nem láttam olyan Peer Gynt-előadást, amelyben ennyire világos lett volna, hogy miről szólt a darab, mint most az Örkény Színházban. Köszönhető ez egyrészt a határozott kézzel húzott szövegváltozatnak, másrészt annak a markáns színházi formának, amelyben a pontosan használt motívumok teszik egyértelművé, hogy az alkotók mely gondolatokat hangsúlyozzák Ibsen burjánzó szövegéből.

 

A szavak ereje

 

„Hazudsz!” – kiáltja Ase (Kerekes Éva) Peernek (Polgár Csaba), és az első percekben azonnal heves vita kerekedik anya és fia között, hogy a több hónap után szakadt ruhákban előkerülő Peer igazat mond-e. De aztán Ase is belefeledkezik a mesébe a meglovagolt szarvasról, amely a hegygerincen át, hatalmas mélységek felett vágtatott a fiával. De ahogy nyugvópontra ér a történet, a fiú azonnal ki is lép a meséből. Mi lett a szarvassal? – kérdezi izgatottan Ase, akit még fogva tart a mese szédülete. Miféle szarvassal? – értetlenkedik Peer, de azonnal kapcsol: „Ja, az még most is ott kereng.” Erre az anyja gyanút fog, és lassan ráébred, hogy ezt a történetet már hallotta, még lány korábban mesélte valaki magáról. És feddni kezdi Peert a hazugságai miatt. „Ehhez értesz, az már igaz, / mindent fölnagyítasz, kifordítasz, / fölcicomázol sasszárnyakkal…”

És valóban, Peer ehhez ért legjobban: a beszédhez. A szigorú ítélkező nagy hazudozónak mondaná, a megértő inkább mesemondónak, aki képes átkölteni a végzet szigorát. Szavaival jelenvalóvá teszi azt, amit a sors megtagadott tőle. Gazdagságot varázsol a szegénységbe, reményt a kilátástalanságba.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 05. 17. | Nyomtatás |