Megrágcsált demokrácia

Voks - Tünet együttes

A demokráciáról, annak működéséről és a demokratikus döntéshozatalok résztvevőiről, szerepükről érdemes és fontos beszélni. Hiszen kívánatos a mindenki életét meghatározó forma, rendszer elemeinek funkcióját, helyzetét és szerepét tisztázni, lehetőségektől, aktuális környezettől függően értelmezni és újraértelmezni. Ehhez a folytonos újradefiniáláshoz, a változó és állandósult komponensek aktuális pozíciójának tudatosításához járul hozzá a Tünet Együttes a Voks című alkotással. Sándor Zita írása. 
Sándor Zita

 

Az előadás általánosan foglalkozik a saját bőrünkön tapasztalt társadalmi berendezkedéssel, mentes a direkt utalásoktól vagy politikai áthallástól, személyeskedéstől. A stilizált módszerrel – tánccal és magával a néző pozicionálásával – sarkallt elmélkedés, kérdésfeltevés időzítése mégsem teljesen véletlenszerű, Szabó Réka ezzel az előadással reagál az őt körülvevő problémákra, változásokra és bizonytalanságokra.

A nézőtérre belépve mindenki egy picike szavazógépet talál a székén, s az előadás felvezetéseként egy rövid, a színpad fölötti kivetítőn megjelenő instrukciókkal irányított próbaszavazásban vesz részt. Ennek segítségével megértjük, hogy a szavazógomb segítségével két különböző produkció közül választhatunk: ha a ’hírekre’ szavazunk, második világháborús újságcikkek felolvasását hallgathatjuk felvételről a sötétben; ha pedig a ’színpadra’ adjuk a voksunkat, az együttes tagjainak a táncát figyelhetjük élőben. A két produkció párhuzamosan halad egymás mellett (a hírek akkor is peregnek, ha épp nem halljuk őket, a táncosok pedig a sötétben is mozognak), de sosem érzékelhetjük egyszerre azokat, mindenképpen elkerülhetetlen a „másik oldal” elmulasztása. Nemcsak a százalékok, hanem a szavazatok eloszlása is megjelenik a kivetítőn, mindenki láthatja, hogy melyik szék mire szavaz éppen.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 05. 17. | Nyomtatás |