Liszt a kifutón

Fekete Gyula: Excelsior!

A Liszt-évforduló apropójából, a Tavaszi Fesztivál és a Magyar Állami Operaház közös produkciójában megvalósult Fekete Gyula-opera, az Excelsior! cselekménye a zeneszerző életének drámai fordulataiból építkezik, zenei anyagában számos Liszt-idézettel, a végeredmény mégsem egy Liszt-motívumokkal telitűzdelt zenés-romantikus életrajz, igaz, nehéz definiálni, hogy mi is pontosan. A műről és a Gothár Péter-rendezte előadásról Kelemen Orsolya ír.
Kelemen Orsolya

 

Papp András librettójában a Liszt-életmű hosszú évtizedei sűrűsödnek össze két felvonásnyira. A történet középpontjában Liszt és Carolyne von Wittgenstein hercegné tervezett házassága áll. A zeneszerző Rómába érkezik, hogy a nehezen megszerzett házassági engedély birtokában végre feleségül vehesse kedvesét, ám az esküvő nem valósulhat meg, mert pápa az utolsó pillanatban visszavonja az engedélyt. A dramaturgia szerint a meghiúsult házasság a kiindulópontja annak, hogy Liszt végül magával az egyházzal köt frigyet: tonzúrát kap, és pappá szentelik. Erre az átlényegülésre, felemelkedésre vonatkozik az opera címe, Liszt spirituálisabb életet kezd, az égiekhez immár néhány lépéssel közelebb. Hogy mindez mennyire veendő komolyan, arra utalás lehet az opera műfaja is, mely a zeneszerző szerint – a klasszikus operai műfaj, az opera seria kifordításával – ’félkomoly’ opera. Fekete Gyula zenéje kortárs zenéhez, meghökkentő zenei megoldásokhoz nem szokott fülek számára is érhető, mozgalmas anyag, mely gyakran operettesnek, néha picit hatásvadásznak tűnik. Monumentális és extrovertált zene, játékosan, sokszor ironikus idézetekkel és fordulatokkal színesítve. Gothár Péter rendezői koncepciója szerint a zene áll az előadás középpontjában.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 06. 22. | Nyomtatás |