Euripidész: Íphigenia Auliszban - Csíki Játékszín

Euripidész isteni világrendet megkérdőjelezőiróniáját korunk általános értékválságára rámutató szarkazmussá bővítette Parászka Miklós rendezése. A Csíki Játékszín előadásában lényegében mindenki komikus figura. Nevetséges Meneláosz (Giacomello Roberto) fortyogó dühe, amellyel – saját önző érdekei miatt – rákényszeríti a bátyját, hogy áldozza fel a lányát. De komikus Agamemnón (Fülöp Zoltán) gyötrődése is, hisz lelkiismeret-furdalását alkoholmámorba fojtja, indulatait rendre a kulacsából meríti. Nevetséges Akhilleusz (Kozma Attila) piperkőc gőgje is, ahogy hősi pózokban tetszeleg. De eszében sincs megmenteni Íphigeneiát, hisz tudja, többet kockázat, ha szót emel, mint ha hallgat. De komikus Klütaimnésztra is (B. Fülöp Erzsébet), akit lánya vélt esküvőjéből igazán csak a saját szerepe izgat. Eddig is csak róla szólt minden, ami a családban történt, már észre sem veszi, ahogy most is az előtérbe tolakszik.

Egyedül csak Íphigeneia (Dálnoky Csilla) nem nevetséges. Romlottak között ő valóban ártatlan, s így a hazuggá vált élet közegében ténylegesen csak halálra ítélt lehet. Olyannyira, hogy a csíkszeredai előadás még a felmentő csodát is megtagadja tőle. Az Euripidész által a Hírnök szájába adott szavakat, mellyel beszámol arról, hogy Artemisz az utolsó pillanatban egy szarvassal cserélte ki a lányt az áldozati oltáron, itt Agamemnón mondja el Klütaimnésztrának a láthatóvá tett szertartás után. Nyilvánvaló tehát, hogy önmentő hazugságról van szó, amellyel a két felnőtt hárítja el önmagától a felelősséget.
Nemcsak a történetet értelmezi át Parászka Miklós rendezése, hanem a kórus (Antal Ildikó, Csíky Csengele, Kosztándi Zsolt) szerepét is. Az erőteljes mozgásokkal stilizált kar (tervező András Lóránt) eleinte úgy hat, mint afféle kísértő lények csapata. Mintha a Macbeth boszorkányai lennének, akik a metafizikai bűn csapdájába igyekeznek csalni a tévelygő embert. És amikor ez sikerül nekik, átalakulnak a bosszúállás szellemeivé, vérre, húsra, áldozatra szomjazó Erünniszekké. Ez a kegyetlen törvény uralja most az életet – sejteti az előadás – akár földi, akár égi történetekről van szó.
Benedek Tamás

Euripidész: Íphigenia Auliszban
Csíki Játékszín

Díszlet, jelmez: Lenkefi-Deák Réka
Zene: Demény Attila
Koreográfus: András Lóránt
Dramaturg: Budaházi Attila
Rendező: Parászka Miklós
Szereplők: Fülöp Zoltán, B. Fülöp Erzsébet, Dálnoky Csilla, Giacomello Roberto, Kozma Attila, Antal Ildikó, Csíky Csengele, Kosztándi Zsolt, Ciugulitu Csaba, Csiszér Csaba, Harsányi Zsolt, Lőrincz András Ernő, Lung László Zsolt
08. 08. 6. | Nyomtatás |